Γιαουρτόπιτα ή Γιαουρτίνη
ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ,, ΑΦΡΑΤΗ , ΖΟΥΜΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΕ ΓΕΥΣΗ .. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ
Υλικά
320 γρ. ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο
5 αυγά χωρισμένα κροκάδια και ασπράδια
350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φαριν απ κοσκινισμένο
3 κ.γ. μπέικινκ πάουντερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 . βανίλιες
100 γρ.καβουρντισμένα λευκά αμύγδαλα
Για το σιρόπι
220 ml νερό
220 γρ. ζάχαρη
φλούδα από μισό πορτοκάλι
5-6 σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τη βανίλια και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ξεχωριστό πολύ καθαρό κάδο βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε στο σταθερό μίξερ σε μαρέγκα, για περίπου 10 λεπτά. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σχηματιστούν σκληρές κορυφές. Με μαρίζ ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 25 εκ. και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 170 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Αφού ξεφουρνίσουμε την γιαουρτόπιτα βάζουμε το νερό την φλούδα πορτοκαλιού το λεμόνι και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα . Αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν την πρώτη βράση. Ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι καυτό πάνω σε χλιαρή γιαουρτόπιτα. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια αφού κρυώσει καλά.
ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Η Φωτεινή Παρασκευοπουλου
