Εύκολη στριφτη σπανακοτυροπιτα με σπιτικό φύλλο
Υλικά για ένα μικρό ταψι
Ζυμη:
700 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.σ ξύδι
1 κ.γ αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Νερό βρύσης όσο πάρει μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια αλλα οχι πολύ σφιχτή (περίπου 1 1/2 κούπα )
Γέμιση:
1 ματσάκι σπανάκι (κάνει και κατεψυγμένο)
700 γρ. Φέτα (light)
5 κ.σ ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι (δοκιμάζετε τη γέμιση)
Λίγο πιπέρι
3 αυγά
Για το αλλειμμα της πίτας:
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ηλιέλαιο
Πώς θα την κάνουμε:
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λια και ελαστική ζυμη. Την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί για 20' λεπτα.
Στο διάστημα αυτό κάνουμε την γέμιση.
Πλένουμε το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιέζουμε μέσα στη χούφτα μας να φύγουν τα υγρά.
Το ριχνουνε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε στα 8-10 μπαλάκια το ζυμάρι, ανάλογα με την ποσότητα. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε νισεστέ και παίρνουμε το ένα ζυμαράκι, σκεπαζουμε με πετσέτα τα υπόλοιπα και με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμαράκι μας πασπαλίζοντας με νισεστέ και από τις δυο πλευρές, έτσι ώστε να γίνει ένα οβάλ φύλλο μεγαλο. Το παίρνουμε μέσα στη χούφτα μας το σηκώνουμε και τραβάμε σιγά σιγά και γύρω γύρω τις άκρες για να ανοίξει περισσότερο. Δεν πειράζει αν σκίστει λίγο. Μεταφέρουμε το φύλλο πάνω σε ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο η πετσέτα για να μπορέσουμε να το ρολαρουμε. Αλείφουμε το φύλλο μας λάδι με ενα πινέλο και έπειτα πασπαλίζουμε με 3 κ.σ γέμιση να πάει παντού σε όλο το φύλλο. Σηκώνουμε ελαφρά την άκρη για να το κάνουμε ρόλο και ρολαρουμε με την βοήθεια του τραπεζομάντηλου η πετσέτας. Τραβάμε το μπαστούνι να γίνει μακρύτερο και τοποθετούμε στο ταψί σε σχήμα σαλιγκαριου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας το κάθε φύλλο στο τέλος του επόμενου δημιουργώντας ένα μεγάλο σαλιγκάρι. Λαδώνουμε από πάνω καλά, ρίχνουμε σουσάμι και το ψήνουμε στους 200'C βαθμούς στις αντιστάσεις, πάνω-κάτω για μια ώρα περίπου. Θα πρέπει να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
Βγάζουνε το ταψί από το φούρνο, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε με κεφιρ η γιαούρτι.
Καλή επιτυχία φίλες και φίλοι, είναι πανεύκολη δοκιμάστε την .
ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Η
Eleni Martidou
