Header Ads

Header ADS

Ροξάκια Θεσσαλονίκης


Υλικά ...
για τη ζύμη:

1/2 ποτ. γάλα χλιαρό
1/2 ποτ. σπορέλαιο
2 αυγά
2 βανίλιες
1 φακ. μαγιά ξερή
2 κ.γλ. μπέικιν
ξύσμα από 1 λεμόνι(ακέρωτο)
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

3κ.σ. κακάο
1/2 ποτ. καρύδια τριμμένα(προαιρετικά)

για το σιρόπι:

4 1/2 ποτ. ζάχαρη
4 ποτ. νερό
1 κανελόξυλο
το χυμό από το λεμόνι

Εκτέλεση ...

1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, κρατώντας στην άκρη λίγο από το αλεύρι(ίσως δεν το πάρει όλο)και κάνουμε ένα αφράτο ζυμαράκι,που να μην κολλάει στα χέρια.
2. Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια(αν βάλουμε).Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές χρώμα.
3. Αφήνουμε τα ζυμαράκια μας σκεπασμένα με πετσέτα,να φουσκώσουν για 25'-30'λεπτά. 
4. Χωρίζουμε τις ζύμες σε τρία μέρη την κάθε μία . 
5. Ανοίγουμε παραλληλόγραμμο  με τη βοήθεια ενός πλάστη τη λευκή ζύμη .Κάνουμε μπαστούνι την καφέ ζύμη στο ίδιο μάκρος .Τοποθετούμε το μπαστούνι επάνω στο παραλληλόγραμμο και την τυλίγουμε σε ρολό.
6. Κόβουμε σε φέτες περίπου όσο ένα δάχτυλο και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί λίγο αραιά γιατί θα φουσκώσουν.Τα πατάμε λίγο από πάνω.
7. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα υπόλοιπα δύο ρολά.
8. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 15'-20' να ροδίσουν.
9.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό ,τη ζάχαρη και την κανέλα.Βράζουμε το σιρόπι για 5'-7' το πολύ.Προς το τέλος ρίχνουμε το λεμόνι . 
10. Σιροπιάζουμε τα ροξάκια όπως είναι ζεστά με το ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί.Τα αφήνουμε 5'-6' να ρουφήξουν καλά και τα γυρνάμε από την ανάποδη,μέχρι να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία !!!
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ Tasa's Cooking
Από το Blogger.