ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ OREO
ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ OREO ..
Συνταγή
3 κρόκους
1 κουτ σούπας ζάχαρη
200 γρ ζαχαρούχο παγωμένο
600 κρέμα γάλακτος πολύ καλά παγωμένη ( 1 ώρα κατάψυξη)
3 βανίλιες
1πακέτο μπισκότα τύπου ΟREO τα μισά σκόνη σχεδόν στο μουλτι τα μισά σε μεγαλύτερα κομμάτια
προαιρετικά ...60 γρ δάκρυ σοκολάτας
3 ασπράδια
180 γρ ζάχαρη
30 γρ νερό
1 πρέζα αλάτι
---------------------------------------
Εκτέλεση..........
Σε Μπεν Μαρί τους κρόκους με την ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς να ζεσταθούν τόσο ώστε να μην αντέχετε στο δάχτυλο να ακουμπήσετε το μείγμα σε καμία περίπτωση πάρα πολύ (65 βαθμούς για οποίον έχει θερμόμετρο).. βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ζαχαρούχο ..αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και μετά το βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο
Φτιάχνουμε την μαρέγκα
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα η ένα μπρίκι το νερό με τα 150 γρ. ζάχαρη σε μέτρια φωτιά . . εν τω μεταξύ βάζουμε τα ασπράδια με την πρέζα αλατιού στο μίξερ και όταν αρχίσει ο βρασμός του σιροπιού ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα . όταν αρχίσει να γίνεται μαρέγκα προσθέτουμε και τα 30 γρ. ζάχαρη και συνεχίζουμε για μερικά λεπτά ακόμα .
Συγχρόνως παρακολουθούμε την καραμέλα (από τη στιγμή που άρχισε ο βρασμός θα πάρει 5-6 λεπτά να αρχίσει η καραμέλα να παίρνει ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα .. τότε είναι έτοιμη ..
φέρνουμε τη κατσαρόλα στο μίξερ το οποίο δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε το σιρόπι από ψηλά λίγο λίγο σαν κλωστή πάνω στη μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα ( να μην πέφτει στα τοιχώματα του μίξερ η στο σύρμα γιατί θα κάνει κρυστάλλους) συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου.σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να γίνει σφιχτή μαρέγκα ακουμπήστε με τις παλάμες τον κάδο για να δείτε αν έχει κρυώσει
Ενσωματώνουμε το μείγμα των αυγών με την μαρέγκα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τις βανίλιες μέχρι να γίνει μία κρέμα πιο σφιχτή λίγο από γιαούρτι ,, προσθέτουμε το μείγμα της μαρέγκας με τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τα μπισκότα σε σκόνη .. συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία μαρίζ μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα .. προσθέτουμε το δάκρυ σοκολάτας αν Θέλουμε και στολίζουμε με τα χοντροκομμένα μπισκότα βάζουμε για 4 - 5 ώρες στην κατάψυξη ..
(Εγώ έβαλα και λίγο καραμελωμενο ζαχαρουχο!!)
Συνταγή George Chatzigiatroudakis!!!
Τη συνταγη μας την εδωσε η Φωτεινή Παρασκευοπουλου
