Μαργαρίτα με παπαρουνόσπορο
Υλικά :
400 γραμ. αλεύρι σταρένιο
200 γραμ. κίτρινο σταρένιο αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σουπ. γλυκάνισο
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Περίπου 1,5 κούπα νερό ζεστό … όχι να καίει
Σουσάμι περίπου 1/2 φλιτζ. Τσαγιού
Παπαρουνόσπορο 2 κουτ. σουπας
Λαδόκολλα ή αντικολητικό χαρτί κουζίνας
400 γραμ. αλεύρι σταρένιο
200 γραμ. κίτρινο σταρένιο αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σουπ. γλυκάνισο
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Περίπου 1,5 κούπα νερό ζεστό … όχι να καίει
Σουσάμι περίπου 1/2 φλιτζ. Τσαγιού
Παπαρουνόσπορο 2 κουτ. σουπας
Λαδόκολλα ή αντικολητικό χαρτί κουζίνας
Σε μια λεκάνη κοσκινίζω, τα αλεύρια μου και τα ανακατεύω καλά μόνα τους.
Κάνω λακούβα στην μέση και ρίχνω την ζάχαρη, τη μαγιά και λίγο νερό .
Ανακατεύω μέσα στην λακουβίτσα τα υλικά χωρίς να χρησιμοποιήσω όλο το αλεύρι …. ίσα ίσα να γίνει ένας χυλός.
Αφήνω για 30΄ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά μου.
Σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας…. Και μόλις δω και κάνει φουσκάλες, ρίχνω σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και ανακατεύω το υπόλοιπο αλεύρι.
Ανακατεύω να γίνει μια σταθερή ζύμη, χωρίς να κολλάει στα χέρια μου.
Ίσως πάρει λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο νερό.
Θα το δείτε στο ζύμωμα, ανάλογα με την σκληρότητα του αλευριού.
Αφήνω σκεπασμένο το ζυμαράκι μου, για άλλη 1 ώρα, να φουσκώσει.
Σε ταψάκι μικρό περίπου 26 εκ. - 28 εκ. στρώνω ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Ξανά πλάθω λίγο το ζυμαράκι μου και το κόβω σε 8 μπαλάκια.
Τα ζυγίζω, το κάθε ένα είναι 123 γραμ.
Σε μια λεκανίτσα βάζω νερό και σε ένα πιάτο ρίχνω μπόλικο σουσάμι.
Πλάθω ένα ένα τα μπαλάκια, τα βουτάω στο νερό και κατευθείαν στο σουσάμι.
Τα ρολάρω πάνω στο σουσάμι, να κολλήσει καλά, απ΄ όλες τις πλευρές.
Πρώτα βάζω στο ταψί, στο κέντρο το ένα μπαλάκι ζυμαριού…. και μετά με την σειρά γύρω γύρω τα υπόλοιπα.
Σχηματίζω μια μαργαρίτα.
Έχω κρατήσει λίγο ζυμαράκι και με αυτό κάνω 8 μακρόστενα κορδόνια, τα τοποθετώ πάνω στα μπαλάκια και τους ρίχνω μπόλικο παπαρουνόσπορο…..
Προθερμαίνω το φούρνο στους 50 βαθμούς και βάζω την μαργαρίτα μου, να φουσκώσει.
Σε 20΄ περίπου, θα γίνει η διπλάσια, τότε γυρνάω το κουμπί της θερμοκρασίας, στους 170 - 180 βαθμούς και ψήνω την μαργαρίτα μου, μέχρι να ξεροψηθεί.
Βγάζω και τοποθετώ σε σχάρα για να κρυώσει η Μαργαρίτα μου
Κάνω λακούβα στην μέση και ρίχνω την ζάχαρη, τη μαγιά και λίγο νερό .
Ανακατεύω μέσα στην λακουβίτσα τα υλικά χωρίς να χρησιμοποιήσω όλο το αλεύρι …. ίσα ίσα να γίνει ένας χυλός.
Αφήνω για 30΄ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά μου.
Σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας…. Και μόλις δω και κάνει φουσκάλες, ρίχνω σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και ανακατεύω το υπόλοιπο αλεύρι.
Ανακατεύω να γίνει μια σταθερή ζύμη, χωρίς να κολλάει στα χέρια μου.
Ίσως πάρει λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο νερό.
Θα το δείτε στο ζύμωμα, ανάλογα με την σκληρότητα του αλευριού.
Αφήνω σκεπασμένο το ζυμαράκι μου, για άλλη 1 ώρα, να φουσκώσει.
Σε ταψάκι μικρό περίπου 26 εκ. - 28 εκ. στρώνω ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Ξανά πλάθω λίγο το ζυμαράκι μου και το κόβω σε 8 μπαλάκια.
Τα ζυγίζω, το κάθε ένα είναι 123 γραμ.
Σε μια λεκανίτσα βάζω νερό και σε ένα πιάτο ρίχνω μπόλικο σουσάμι.
Πλάθω ένα ένα τα μπαλάκια, τα βουτάω στο νερό και κατευθείαν στο σουσάμι.
Τα ρολάρω πάνω στο σουσάμι, να κολλήσει καλά, απ΄ όλες τις πλευρές.
Πρώτα βάζω στο ταψί, στο κέντρο το ένα μπαλάκι ζυμαριού…. και μετά με την σειρά γύρω γύρω τα υπόλοιπα.
Σχηματίζω μια μαργαρίτα.
Έχω κρατήσει λίγο ζυμαράκι και με αυτό κάνω 8 μακρόστενα κορδόνια, τα τοποθετώ πάνω στα μπαλάκια και τους ρίχνω μπόλικο παπαρουνόσπορο…..
Προθερμαίνω το φούρνο στους 50 βαθμούς και βάζω την μαργαρίτα μου, να φουσκώσει.
Σε 20΄ περίπου, θα γίνει η διπλάσια, τότε γυρνάω το κουμπί της θερμοκρασίας, στους 170 - 180 βαθμούς και ψήνω την μαργαρίτα μου, μέχρι να ξεροψηθεί.
Βγάζω και τοποθετώ σε σχάρα για να κρυώσει η Μαργαρίτα μου
Καλή Επιτυχία!!!
Η συνταγη ειναι της Καίτη Νίνου
