Header Ads

Header ADS

Μελομακάρονα με ελαιόλαδο, κλασικά και γεμιστά με δαμάσκηνα



Υλικά:
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ του φλιτζανιού κονιάκ
2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Καρύδια χοντροκομμένα μαζί με σανφιστικ (χαλεπιανα) για την επικάλυψη.
Σιρόπι:
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Για την γέμιση:
8 δαμάσκηνα (μαλακά) αν δεν είναι μαλακά τα μουλιάζουμε σε κονιάκ μέχρι να φουσκώσουν και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα κόβουμε σε μικρα κομμάτια προσθέτουμε λίγα καρύδια καπνισμένα με λίγο κανέλογαρύφαλλο.
Πώς θα τα κάνουμε:
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφού γίνει μια μαλακή ζύμη πλάθουμε σε μικρά μεγέθη τα μελομακάρονα και τα περνάμε από τον τρίφτη για να μας κάνει σχέδιο. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στους 180C.
Για τα γεμιστά μελομακάρονα παίρνουμε ζύμη στα χέρια μας πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα πιέζουμε με τον αντίχειρα να γίνει μια λακκούβα και ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση, κλείνουμε προσεχτικά και κάνουμε μια μπαλίτσα την οποία πιέζουμε πάνω στον τρίφτη και τοποθετούμε στην λαμαρίνα.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου πέντε λεπτά, ξαφριζουμε και προσθέτουμε μέσα 5 Μελομακάρονα τα γυρνάμε με μια τρυπητή κουτάλα αφήνοντας τα 1 λεπτό μέσα στο σιρόπι και αφαιρούμε μέσα σε ένα ταψάκι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σανφιστικ μια πιατέλα και τοποθετούμε τα σιροπιαστά μελομακάρονα μας.
Καλή επιτυχία φίλες μου
Η συνταγη ειναι της   Eleni Martidou


Από το Blogger.