Καρυδοπιτα χριστουγενιατικη με πορτοκάλι
Υλικά:
180 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
12 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
12 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ σόδα
2 βανίλιες
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερο
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρύφαλλα
Πώς θα την κάνουμε:
Χωρίζουμε τα κροκάδια από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη να να ασπρίσουν.
Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, την σόδα, τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Αν κοκκινίσει η επιφάνεια γρήγορα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί. Τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα γαρύφαλλα, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα. Ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι λίγη φλούδα πορτοκαλιού και τριμμένα καρύδια.
Καλή επιτυχία .
180 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
12 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
12 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ σόδα
2 βανίλιες
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερο
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρύφαλλα
Πώς θα την κάνουμε:
Χωρίζουμε τα κροκάδια από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη να να ασπρίσουν.
Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, την σόδα, τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Αν κοκκινίσει η επιφάνεια γρήγορα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί. Τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα γαρύφαλλα, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα. Ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι λίγη φλούδα πορτοκαλιού και τριμμένα καρύδια.
Καλή επιτυχία .
Η συνταγη ειναι της Eleni Martidou
