Header Ads

Header ADS

Μαρμελάδα Σταφύλι, Σουλτανίνα

Μαρμελάδα Σταφύλι, Σουλτανίνα .....της Καίτη Νίνου
Υλικά:
1 κιλό Σταφύλι (καθαρισμένο - καθαρό βάρος)
400 γραμ. Ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 κλαδάκι Αρμπαρόριζα
Καθαρίσω τα σταφύλια, από τα τσαμπιά, ξεχωρίζω τις ρόγες , από όσες είναι χαλασμένες ή έχουν χτυπήματα και τις πλένω καλά.
Εάν το σταφύλι έχει κουκούτσι πρέπει να τα αφαιρέσετε.
Το δικό μου σταφύλι δεν είχε.
Σε κατσαρόλα βάζω σε στρώσεις εναλλάξ, ρόγες, ζάχαρη, ρόγες, ζάχαρη και βάζω την φωτιά δυνατά.
Όταν, αρχίσει να βράζει και λιώσει η ζάχαρη, ξαφρίζω πολύ καλά.
Τα αφήνω περίπου στα 20΄λεπτά να σταφιδιάσουν οι ρόγες και με το ραβδομπλέντερ, όπως είναι μες στην κατσαρόλα τις λιώνω.
Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, αφήστε την κατσαρόλα να βράζει το σιρόπι, θα βγάλετε το σταφύλι με μια τρυπητή κουτάλα, σε μια σουπιέρα, θα τα λιώσετε με το μούλτι ….και θα τα ξανά βάλετε στην κατσαρόλα.
Αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά, περίπου 40΄ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει καλά.
Μετά ρίχνω την Αρμπαρόριζα και το λεμόνι.
Η Μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα.
Εν το μεταξύ, έχω πλύνει τα βάζα μου και τα ξεβγάζω με νερό και ξύδι, τα βάζω στον φούρνο ανάποδα προς τα κάτω το άνοιγμα και τα καπάκια τους και τα ''ψήνω'' αποστειρώνω για 15΄στους 100 βαθμούς .... προσοχή καίνε όταν τα βγάζετε ....
Όπως είναι ζεστή η μαρμελάδα την βάζω στα αποστειρωμένα βάζα.
Γεμίζω μέχρι πάνω …χωρίς κενό ... σφραγίζω πολύ καλά και τα αφήνω ανάποδα μια ολόκληρη μέρα, μέχρι να κρυώσουν καλά ….μετά από μια μέρα, τα βάζω σε δροσερό σημείο.
Όταν ανοίξω το βάζο είναι καλύτερα να το φυλάμε στο ψυγείο παρόλο που η μαρμελάδα είναι ανθεκτική.
Καλή επιτυχία !!!
Η συνταγή είναι της    Καίτη Νίνου.

Από το Blogger.