Σπανακόπιτα μασούρι
Υλικά για φύλλο :
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 ποτήρι αλεύρι κίτρινο
1 ποτήρι νερό
10 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Σε μπολ βάζω τα αλεύρια και το αλάτι και τα ανακατεύω καλά. Κάνω λακκούβα και ζυμώνω τα αλεύρια, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τέλος το νερό.
Το νερό το ρίχνω λίγο λίγο και ανακατεύω μέχρι να γίνει ζυμάρι μαλακό και να μην κολλάει καθόλου.
Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη για μία ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Χωρίζω την ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Αλευρώνω τον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη αρχίζω να ανοίγω φύλλο. Το αλευρώνω συνέχεια να μην κολλάει και μην μου ανοίξει τρύπες. Όταν το φύλλο φτάσει σε μια διάμετρο περίπου 30-40 εκατοστά, το κόβω σε 3 λουρίδες.
Υλικά για γέμιση :
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ροδέλες
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 τυρί φέτα
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
Έχω καθαρίσει το σπανάκι, το πλένω , το κόβω και το βάζω να στραγγίξει λίγο, όσο κόβω τα κρεμμυδάκια, το μάραθο και το άνηθο. Τα βάζω όλα μαζί, σπανάκι και μυρωδικά, σε μπολ μεγάλο, ρίχνω αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μου, να μαραθούν καλά. Προσθέτω και ελαιόλαδο, λίγο.
Τρίβω με τα χέρια το τυρί και ανακατεύω, όλα τα υλικά μαζί .
Παίρνω την μία λωρίδα και στο κάτω μέρος της και κατά μήκος βάζω τη γέμιση. Όχι όμως μεγάλη ποσότητα γέμισης, ώστε να έχω το περιθώριο να την τυλίξω.
Λαδώνω γύρω-γύρω ελαφρώς τη λωρίδα και αναδιπλώνω τις δύο άκρες προς τα μέσα για να μη φύγει η γέμιση από τα πλάγια. Στρώνω ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ όλα τα μασούρια. Όταν πια τελειώσω με όλα τα μασούρια, λαδώνω από πάνω με πινέλο, ραντίζω με τα δάκτυλά μου νερό και ψήνω, περίπου για 1 ώρα στους 180 βαθμούς, στον αέρα.....μέχρι να ξεροψηθεί.
Καλή επιτυχία !!!
Τη συνταγη μας την εστειλε η φιλη μας Καίτη Νίνου !!
