Θράψαλα με κοφτό μακαρόνι.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό θράψαλα φρέσκα1/2 πακέτο κοφτό μακαρόνι
2 ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ Ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
1 ξύλο κανέλα
Αλάτι-Πιπέρι και λίγο ξύδι
Προαιρετικά : Κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω τα θράψαλα, τα καθαρίζω και τα κόβω σε κομμάτια.Σε μια κατσαρόλα βάζω λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Ρίχνω τα θράψαλα και ανακατεύω.
Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνω το ξύδι, αφήνω λίγο να εξατμιστεί και προσθέτω την ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, την κανέλα κι αφήνω να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω μια-δυο κούπες ζεστό νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τα θράψαλα να βράσουν για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτω το κοφτό μακαρονάκι και πάλι ζεστό νερό αν χρειάζεται. Ανακατεύω συχνά για να μην κολλήσει το κοφτό μακαρόνι και σε 10 λεπτά το σβήνω και κατεβάζω από την φωτιά. Αφήνω να χυλώσει λίγο (όπως έλεγε και η γιαγιά μου) ρίχνω κεφαλοτύρι (που του πάει πολύ ) και τρελαίνω τον ουρανίσκο μας !!!!
Καλή Επιτυχία !!!!
Θα σας πω με λίγα απλά λόγια...
Πώς να ξεχωρίζουμε θράψαλα από καλαμάρια :
1. Το σώμα του καλαμαριού είναι ροζ ή ελαφρώς κόκκινο ή καστανό, ενώ του θραψάλου σκούρο καφέ –ή σκούρο κοκκινωπό.
2. Μετά το θάνατό τους και τα δύο είδη χάνουν τον χρωματισμό τους και παίρνουν χρώμα λευκό διάφανο το καλαμάρι και θαμπό λευκό ή καφέ στίγματα το θράψαλο.
Το σώμα του καλαμαριού γίνεται διάφανο, ενώ του θράψαλου όχι.
3. Τόσο το καλαμάρι όσο και το θράψαλο έχουν στην άκρη του κεφαλιού τους δέκα πλοκάμια με βεντούζες. Η διαφορά είναι ότι το καλαμάρι έχει οκτώ ισομεγέθη πλοκάμια και άλλα δύο που είναι πιο μακριά, ενώ του θράψαλου είναι και τα δέκα ίσια στο μέγεθος και έχουν μικρά δοντάκια στις βεντούζες τους.
4. Το σώμα του καλαμαριού είναι λεπτό και μακρόστενο και έχει πτερύγια ρομβοειδές σχήματος και εκτείνονται σχεδόν στο μισό καλαμάρι. Ενώ το σώμα του θράψαλου είναι πιο πλατύ και έχει τριγωνικά μικρά πλατιά πτερύγια στο κατώτερο άκρο της ουρά του.
Τη συνταγη μας την εστειλε η Καίτη Νίνου!!
