ΠΑΒΛΟΒΑ
~~ΠΑΒΛΟΒΑ!!!!~~
Ανάλαφρο και αέρινο γλυκό.!!
190γρ.ασπραδια
190γρ.ζαχαρη κρυσταλλική
190 γρ.αχνη ζάχαρη
Ανάλαφρο και αέρινο γλυκό.!!
190γρ.ασπραδια
190γρ.ζαχαρη κρυσταλλική
190 γρ.αχνη ζάχαρη
βανίλια
Χτυπάμε ασπράδια με την ζάχαρη να γίνει λξωσει και να γίνει μια πηχτη κρέμα προσθέτουμε κοσκινισμενα, αχνη βανίλια και κορν φλάουρ ανακατευοντας απαλά με σπάτουλα . Βαζουμε σε κορνε και κάνουμε σχέδια πάνω σε λαδόκολλα( εγώ έκανα 2 δίσκους) .Ψήνουμε στους 80° για 2 ώρες κλεινουμε το φούρνο και αφήνουμε να στεγνώσουν !!!
Σάλτσα φράουλας: 10 φράουλες ψιλοκομμένες 3 κουταλιές ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύω συχνά και στο τέλος 4 σταγόνες λεμόνι.
Αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
Σαντιγί: 1 ερμολ και μισό ζαχαρουχο τα χτυπάμε.
Το γλυκό το στήνουμε οταν το σερβίρουμε.
Μπεζεδες ,σαντιγί, σάλτσα φράουλας, αμύγδαλο, μπεζεδες, σάλτσα φράουλας, φράουλες, αμύγδαλο, φύλλα δυόσμου.
Η ιστορία του γλυκού:
αέρινη, ελαφριά και... βελούδινη!
Ένα γλυκό αφιερωμένο στην πασίγνωστη Ρωσίδα μπαλαρίνα της εποχής, την Άννα Πάβλοβα (Anna Pavlova).
Βρισκόμαστε στο 1926, στην Αυστραλία. Εκεί όπου είχε βρεθεί η Πάβλοβα καθώς έκανε το τουρνέ της σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ενσαρκώνοντας τον ρόλο του κύκνου στο έργο ''Καρναβάλι των Ζώων''. Η παράστασή της έλαβε μέρος στο ξενοδοχείο Wellington. Ήταν τότε που η Πάβλοβα μάγεψε κυριολεκτικά το κοινό με τις χορευτικές της ικανότητες. Τις απαλές, αέρινες κινήσεις της που έμοιαζε σαν να είχε φτερά και πετούσε στον αέρα. Σαν να μην πατούσε πάνω στην σκηνή. Την παράσταση έκλεψε βέβαια και το εντυπωσιακό κοστούμι της. Λευκό, πολυεπίπεδο και εντυπωσιακό. Όπως αρμόζει σε έναν κύκνο. Εμπλουτισμένο με πράσινες μεταξωτές πτυχές και κόκκινα τριαντάφυλλα.
Μετά την καθηλωτική παράστασή της ο σεφ του ξενοδοχείου εμπνεύστηκε ένα γλυκό στο οποίο έδωσε το όνομα της. Πάβλοβα. Ένα γλυκό τόσο αέρινο, ανάλαφρο και ελαφρύ που θύμιζε τον τρόπο που χόρευε η Ρωσίδα μπαλαρίνα. Ο σεφ μάλιστα θέλησε να απεικονίσει με το γλυκό το επιβλητικό κοστούμι της και γι' αυτό το λόγο δημιούργησε ένα γλυκό πολυεπίπεδο (με 4 στρώσεις) στα χρώματα που ήταν διακοσμημένο. Μαρέγκα και σαντιγί για το λευκό χρώμα. Φράουλες για τα κόκκινα τριαντάφυλλα και ακτινίδια για τις πράσινες πτυχές του.
Αυτή είναι και η κλασσική, η αυθεντική συνταγή για πάβλοβα. Το ''Gowell's Genuine Pavlovas'' μάλιστα στην Νέα Ζηλανδία ακολουθεί ακόμη αυτήν την πρώτη παραδοσιακή συνταγή.
Έκτοτε το γλυκό πάβλοβα έχει γνωρίσει πολλές παραλλαγές και εμπνεύσεις. Με διάφορα φρούτα, με μους κακάο αντί για σαντιγί ή ακόμα και κρέμα πατισερί, με επιπλέον στρώσεις από μαρμελάδα ή σοκολάτα κ.α. Οι παραλλαγές της είναι άπειρες ακριβώς γιατί η ουδέτερη και ελαφριά μαρέγκα μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα!
Το γλυκό πάβλοβα είναι μια τούρτα που αποτελείται από στρώσεις μαρέγκας (αντί για παντεσπάνι) και ενδιάμεσα εμπλουτίζεται με σαντιγί και φρούτα. Η μαρέγκα, τραγανή από έξω και από μέσα μαλακή και υγρή, συνδυάζεται αρμονικά με την βελούδινη σαντιγί και τα δροσερά, τραγανά φρούτα. Το αποτέλεσμα; Μια γεύση από παράδεισο....
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ
Φωτεινή Παρασκευοπουλου
