Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο Σπίτι
Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο Σπίτι
Υλικά :
400 γραμ. Αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο
120 γρ. Ζάχαρη άχνη
2 Αυγά
1 πρέζα Αλάτι
1 κουτ, γλ. Μπέικιν πάουερ
1 κουταλάκι Κανέλα
1/2 κουταλάκι Γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι Μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι Τζίντζερ σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
400 γραμ. Αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο
120 γρ. Ζάχαρη άχνη
2 Αυγά
1 πρέζα Αλάτι
1 κουτ, γλ. Μπέικιν πάουερ
1 κουταλάκι Κανέλα
1/2 κουταλάκι Γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι Μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι Τζίντζερ σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Γλάσο:
2 ασπράδια αυγού
400 γρ. άχνη ίσως και πιο πολύ …. (ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα ασπράδια)
1 κουταλιά της σουπ. Χυμό λεμόνι
1 βανίλια
Χρώματα Ζαχαροπλαστικής
2 ασπράδια αυγού
400 γρ. άχνη ίσως και πιο πολύ …. (ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα ασπράδια)
1 κουταλιά της σουπ. Χυμό λεμόνι
1 βανίλια
Χρώματα Ζαχαροπλαστικής
Διακόσμηση:
Καραμελίτσες διάφορες
Ζελεδάκια
Πουράκια σοκολατένια
Άχνη ζάχαρη
Καραμελίτσες διάφορες
Ζελεδάκια
Πουράκια σοκολατένια
Άχνη ζάχαρη
Πάνω σε χαρτόνι σχεδίασα με πολύ ακρίβεια, τα κομμάτια που αποτελούν το σπίτι….
Τα κόβω με ψαλίδι …. Και έτοιμα τα πατρόν.
Χτυπάω σε μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αλλάξει χρώμα το βούτυρο… να ασπρίσει το μείγμα μου ….
Προσθέτω το αβγό και χτυπάω μέχρι να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
Σε μπολ ανακατεύω το αλεύρι, με τη κανέλα, το τζίντζερ, το μπέικιν, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το αλάτι.
Βγάζω από το μίξερ το μείγμα βουτύρου και σιγά σιγά, ενσωματώνω το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στο μείγμα και να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, σαν πλαστελίνη.
Μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές αλεύρι …. Ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα αβγά ……
Τυλίγω την ζύμη μου με μεμβράνη και την βάζω να ξεκουραστεί 1 ώρα στο ψυγείο.
Στρώνω στον πάγκο μου ένα κομμάτι χαρτί αντικολητικό κουζίνας όσο είναι το ταψί μου ….
Παίρνω την μισή ζύμη και την ακουμπώ πάνω στο χαρτί και κόβω άλλο ένα κομμάτι χαρτί στο ίδιο μέγεθος και το βάζω πάνω από την ζύμη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με τον πλάστη μου ανοίγω ένα φύλλο, πάχος … περίπου 1 εκατοστό….
Πρέπει να είναι το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Παίρνω τα πατρόν με τα σχέδια και τα τοποθετώ πάνω στο ζυμαρένιο φύλλο.
Με μαχαιράκι κόβω γύρω γύρω, από τα πατρόν με πολύ προσοχή.
Αφαιρώ και τα κομμάτια που έχουν παράθυρα ή πόρτες.
Αφαιρώ τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης …. αλλά δεν τα πετώ, τα ξανά βάζω στην υπόλοιπη ζύμη.
Όπως είναι το αντικολητικό χαρτί, με τα ζυμαρένια σχέδια, το βάζω με προσοχή στο ταψί μου.
Στα κενά που θέλω να κάνω παράθυρα, βάζω στην μέση της τρύπας μία καραμέλα.
Ψήνω στο φούρνο για 15΄ στους 180 βαθμούς ….
Δεν τα βγάζω από το ταψί παρά μόνο εάν κρυώσουν τελείως.
Σπάνε με το παραμικρόοοο…. μεγάλη προσοχή!!!
Συνεχίζω και κάνω και την άλλη ζύμη μου ….μέχρι να τελειώσει τελείως.
Εγώ τα έφτιαξα από την προηγούμενη μέρα και τα άφησα να κρυώσουν και να τραβήξουν καλά για να τα κολλήσω και να τα χρωματίσω.
Τα κόβω με ψαλίδι …. Και έτοιμα τα πατρόν.
Χτυπάω σε μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αλλάξει χρώμα το βούτυρο… να ασπρίσει το μείγμα μου ….
Προσθέτω το αβγό και χτυπάω μέχρι να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
Σε μπολ ανακατεύω το αλεύρι, με τη κανέλα, το τζίντζερ, το μπέικιν, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το αλάτι.
Βγάζω από το μίξερ το μείγμα βουτύρου και σιγά σιγά, ενσωματώνω το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στο μείγμα και να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, σαν πλαστελίνη.
Μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές αλεύρι …. Ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα αβγά ……
Τυλίγω την ζύμη μου με μεμβράνη και την βάζω να ξεκουραστεί 1 ώρα στο ψυγείο.
Στρώνω στον πάγκο μου ένα κομμάτι χαρτί αντικολητικό κουζίνας όσο είναι το ταψί μου ….
Παίρνω την μισή ζύμη και την ακουμπώ πάνω στο χαρτί και κόβω άλλο ένα κομμάτι χαρτί στο ίδιο μέγεθος και το βάζω πάνω από την ζύμη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με τον πλάστη μου ανοίγω ένα φύλλο, πάχος … περίπου 1 εκατοστό….
Πρέπει να είναι το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Παίρνω τα πατρόν με τα σχέδια και τα τοποθετώ πάνω στο ζυμαρένιο φύλλο.
Με μαχαιράκι κόβω γύρω γύρω, από τα πατρόν με πολύ προσοχή.
Αφαιρώ και τα κομμάτια που έχουν παράθυρα ή πόρτες.
Αφαιρώ τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης …. αλλά δεν τα πετώ, τα ξανά βάζω στην υπόλοιπη ζύμη.
Όπως είναι το αντικολητικό χαρτί, με τα ζυμαρένια σχέδια, το βάζω με προσοχή στο ταψί μου.
Στα κενά που θέλω να κάνω παράθυρα, βάζω στην μέση της τρύπας μία καραμέλα.
Ψήνω στο φούρνο για 15΄ στους 180 βαθμούς ….
Δεν τα βγάζω από το ταψί παρά μόνο εάν κρυώσουν τελείως.
Σπάνε με το παραμικρόοοο…. μεγάλη προσοχή!!!
Συνεχίζω και κάνω και την άλλη ζύμη μου ….μέχρι να τελειώσει τελείως.
Εγώ τα έφτιαξα από την προηγούμενη μέρα και τα άφησα να κρυώσουν και να τραβήξουν καλά για να τα κολλήσω και να τα χρωματίσω.
Έφτιαξα το γλάσο μου, που βασικά είναι η κόλλα, για να ενώσω, τα κομμάτια του Σπιτιού.
Ανακάτεψα την άχνη με τη βανίλια.
Χωρίζω τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια.
Προσοχή δεν θέλει καθόλου κρόκο μέσα.
Κτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα σφιχτή.
Μετά ρίχνω σιγά σιγά κοσκινισμένη, την άχνη ζάχαρη….. και στο τέλος έριξα το χυμό λεμόνι.
Ανακάτεψα μέχρι να έχω ένα μείγμα όχι ρευστό …. περίπου σαν κόλλα …..
Εάν είναι πολύ πηχτό ρίχνω 3-4 σταγόνες λεμόνι …..εάν είναι ρευστό ρίχνω 1/2 κουταλάκι γλ. άχνη ….. Όλα παίζονται σε σταγόνες…..
Χωρίζω το γλάσο στην μέση.
Το μισό το βάζω σε κορνέ (σακκούλα ζαχαροπλαστικής) ή αν δεν έχω κάνω αυτοσχέδιο.
Και το υπόλοιπο, το χωρίζω σε μικρά φλιτζάνια, όσα είναι τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω.
Και ρίχνω στο κάθε φλιτζάνι από 2-3 σταγόνες το χρώμα που θέλω.
Αφού τα ανακατέψω καλά, να βγει ομοιόμορφο χρώμα όλο το γλάσο μου, ελένχω πάλι την ρευστότητα … γιατί μπορεί από το χρώμα να νερούλιασαν λίγο …. ρίχνω μια μυτούλα κουταλιού άχνη.
Βάζω τα χρωματιστά γλάσο μου σε σακουλάκια μίας χρήσης και τα ζουλάω να μαζευτεί στην μία γωνίτσα.
Κόβω με το ψαλίδι την γωνίτσα, από το σακουλάκι …. πολύ λίγο, να ανοίξει μια μικρή τρυπούλα σαν την μύτη της καρφίτσας.
Στρώνω πάνω στον τραπέζι λαδόκολλα ή χαρτί αντικολλητικό και ξεκινάω να κολλάω τα μπισκοτένια μου κομμάτια και τα αφήνω στην άκρη, να στεγνώσουν καλά.
Αφού στεγνώσουν και σταθεροποιηθούν, αρχίζω πατώντας την σακουλίτσα με το κάθε χρωματιστό γλάσο, να ζωγραφίζω ότι σχέδιο θέλω στο Σπίτι μου ….
Το στολίζω με τις καραμέλες, τα ζαχαρωτά, τα ζελεδάκια και τα πουράκια.
Σαν κόλλα χρησιμοποιώ πάντα γλάσο.
Κολλάω σε μια πιατέλα το Μπισκοτένιο Σπίτι.
Μέσα στο σπίτι, πριν βάλω την σκεπή, το γεμίζω με μικροδωράκια και ζαχαρωτά, καραμέλες, γλειφιτζούρια.
Φέτος έκανα πατέντα στην σκεπή (δικιά μου η σκέψη, δικιά μου η υλοποίηση ... δεν υπάρχει καν μες στο διαδίκτυο ) και ανοίγει και κλείνει όποτε θέλουμε… γιατί τα προηγούμενα σπιτάκια τα σπάγαμε τελείως….
Από πάνω πασπαλίζω το σπίτι με άχνη ζάχαρη ….για να δώσω την εντύπωση του χιονισμένου.
Το Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι μου είναι έτοιμο.
Ανακάτεψα την άχνη με τη βανίλια.
Χωρίζω τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια.
Προσοχή δεν θέλει καθόλου κρόκο μέσα.
Κτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα σφιχτή.
Μετά ρίχνω σιγά σιγά κοσκινισμένη, την άχνη ζάχαρη….. και στο τέλος έριξα το χυμό λεμόνι.
Ανακάτεψα μέχρι να έχω ένα μείγμα όχι ρευστό …. περίπου σαν κόλλα …..
Εάν είναι πολύ πηχτό ρίχνω 3-4 σταγόνες λεμόνι …..εάν είναι ρευστό ρίχνω 1/2 κουταλάκι γλ. άχνη ….. Όλα παίζονται σε σταγόνες…..
Χωρίζω το γλάσο στην μέση.
Το μισό το βάζω σε κορνέ (σακκούλα ζαχαροπλαστικής) ή αν δεν έχω κάνω αυτοσχέδιο.
Και το υπόλοιπο, το χωρίζω σε μικρά φλιτζάνια, όσα είναι τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω.
Και ρίχνω στο κάθε φλιτζάνι από 2-3 σταγόνες το χρώμα που θέλω.
Αφού τα ανακατέψω καλά, να βγει ομοιόμορφο χρώμα όλο το γλάσο μου, ελένχω πάλι την ρευστότητα … γιατί μπορεί από το χρώμα να νερούλιασαν λίγο …. ρίχνω μια μυτούλα κουταλιού άχνη.
Βάζω τα χρωματιστά γλάσο μου σε σακουλάκια μίας χρήσης και τα ζουλάω να μαζευτεί στην μία γωνίτσα.
Κόβω με το ψαλίδι την γωνίτσα, από το σακουλάκι …. πολύ λίγο, να ανοίξει μια μικρή τρυπούλα σαν την μύτη της καρφίτσας.
Στρώνω πάνω στον τραπέζι λαδόκολλα ή χαρτί αντικολλητικό και ξεκινάω να κολλάω τα μπισκοτένια μου κομμάτια και τα αφήνω στην άκρη, να στεγνώσουν καλά.
Αφού στεγνώσουν και σταθεροποιηθούν, αρχίζω πατώντας την σακουλίτσα με το κάθε χρωματιστό γλάσο, να ζωγραφίζω ότι σχέδιο θέλω στο Σπίτι μου ….
Το στολίζω με τις καραμέλες, τα ζαχαρωτά, τα ζελεδάκια και τα πουράκια.
Σαν κόλλα χρησιμοποιώ πάντα γλάσο.
Κολλάω σε μια πιατέλα το Μπισκοτένιο Σπίτι.
Μέσα στο σπίτι, πριν βάλω την σκεπή, το γεμίζω με μικροδωράκια και ζαχαρωτά, καραμέλες, γλειφιτζούρια.
Φέτος έκανα πατέντα στην σκεπή (δικιά μου η σκέψη, δικιά μου η υλοποίηση ... δεν υπάρχει καν μες στο διαδίκτυο ) και ανοίγει και κλείνει όποτε θέλουμε… γιατί τα προηγούμενα σπιτάκια τα σπάγαμε τελείως….
Από πάνω πασπαλίζω το σπίτι με άχνη ζάχαρη ….για να δώσω την εντύπωση του χιονισμένου.
Το Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι μου είναι έτοιμο.
Καλή Επιτυχία
Η συνταγη ειναι της Καίτη Νίνου
