Σαφρίδια στα κάρβουνα
Υλικά:
2 κιλά ψάριαελαιόλαδο
1/2 ματσάκι Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι Άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
αλάτι - πιπέρι
λεμόνι
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Καθαρίζω από εντόσθια, την μαύρη μεμβράνη από μέσα και τα λέπια (εάν έχουν τα ψάρια). Πλένω καλά τα ψάρια τα αλατοπιπερώνω και τα βάζω σε σουρωτήρι να βγάλουν τα νερά τους .Γεμίζω την κοιλιά τους με ένα μείγμα, από 2 κουταλιές μαϊντανό και άνηθο.
Βάζω στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο μαϊντανό, τον άνηθο, χυμό 2 λεμονιών, λίγο αλάτι , πιπέρι, την ρίγανη και χτυπάω να γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα.
Αδειάζω σε μπολάκι και ρίχνω το κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φετούλες.
Ανάβει ο σύζυγος, τα κάρβουνα και μόλις είναι έτοιμη η φωτιά , περνάει την σχάρα με λεμόνι και την καίει (άδεια όπως είναι), για να μην κολλήσουν και διαλυθούν τα ψάρια .
Τα βάζει πάνω στην σχάρα, τα αφήνει να ξεροψηθούν καλά από την μία πλευρά(περίπου 15 λεπτά) και μετά τα γυρνάει και από την άλλη (περίπου 12 λεπτά).
Αν δεν έχουμε ψησταριά με κάρβουνα μπορούμε να τα ψήσουμε στο γκριλ της κουζίνα μας .
Τα βάζουμε στην σχάρα της κουζίνας και το ταψί από κάτω για να τρέχουν τα υγρά ….και ανάβω το γκριλ πάνω κάτω στους 180 βαθμούς .
Μόλις είναι έτοιμα τα βάζω σε πιατέλα και τα περιχύνω με την μισή σάλτσα, λαδολέμονου.
Σερβίρω την υπόλοιπη σε μπολ και την κρατάω για να την ρίξω όταν ανοιχτούν και καθαριστούν τα ψάρια,…... του καθενός στο πιάτο του.
Συνήθως τα ψάρια συνοδεύονται από χόρτα βραστά ή παντζάρια!!!
Καλή επιτυχία !!!
Την συνταγή μας την έστειλε η Καίτη Νίνου
