Κέικ με μπανάνα & σοκολάτα
(Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη)
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. σοκολάτας γάλακτος κουβερτούρα χοντροκομμένη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
2 αυγά
150 γρ. καστανή ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. σόδα κοφτή
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για την επιφάνεια
ζάχαρη άχνη και κακάο για πασπάλισμα
-Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
-Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπάνω υγρασία.
-Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα οι μπανάνες διαλύονται.
-Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
-Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τα αυγά και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.
-Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι, τις βανιλίνες, την σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε εκεί μέσα και το μείγμα των υγρών. -Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μία μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα.
-Στη συνέχεια και όταν έχει κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα. Αυτό το κάνουμε για να μην λιώσει η σοκολάτα.
-Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (30 εκ.) που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.
-Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια.
-Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
-Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.
-Βγάζουμε από τον φούρνο.
-Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη αν θέλουμε και σερβίρουμε και με λίγο παγωτό.
Καλη επιτυχια !!!
Τη συνταγη μας την εστειλε η Akrivi Kouvelioti !!
ΥΛΙΚΑ:
5 μπανάνες πολύ ώριμες220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. σοκολάτας γάλακτος κουβερτούρα χοντροκομμένη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
2 αυγά
150 γρ. καστανή ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. σόδα κοφτή
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για την επιφάνεια
ζάχαρη άχνη και κακάο για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.-Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
-Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπάνω υγρασία.
-Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα οι μπανάνες διαλύονται.
-Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
-Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τα αυγά και το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.
-Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι, τις βανιλίνες, την σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε εκεί μέσα και το μείγμα των υγρών. -Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μία μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα.
-Στη συνέχεια και όταν έχει κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα. Αυτό το κάνουμε για να μην λιώσει η σοκολάτα.
-Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (30 εκ.) που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.
-Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια.
-Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
-Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.
-Βγάζουμε από τον φούρνο.
-Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη αν θέλουμε και σερβίρουμε και με λίγο παγωτό.
Καλη επιτυχια !!!
Τη συνταγη μας την εστειλε η Akrivi Kouvelioti !!

